Hogyan is alakult a szállítmányozás az ókortól a napjainkig?

A szállítmányozás kifejezését az alapján lehetséges legjobban elképzelni, mint az emberi szervezetet is körbeölelő érrendszert, amely területén a más és más fuvareszközök segítségével szállítják a szervek számára az elengedhetetlen oxigént. Napjainkban kialakult formájának hiányában a globalizált világunk elképzelhetetlenné és élhetetlenné válhatna.

A logisztika egyik ágának tekinthető a szállítmányozás. Az a célja, hogy az áruszállítás olyan módon kerülhessen kivitelezésre, hogy mind az idő, költség, és a szállítás biztonságára való tekintettel a lehető legoptimálisabb lehessen. A tevékenységek kivitelezése folyamán az áru helyzetet nem változtat, csak annak megtervezéséről van szó.

Hogyan is született meg maga, a szállítmányozás?

A szállítási folyamat, mint mondjuk a légi szállítmányozás ezen formájának kialakulása egészen az ókorig nyúlik vissza. Ugyanis ebben az időszakban alakult ki a kereskedői körökben az a hozzáállás, amely során a kereskedők áruikat messzebbi településeken is próbálkoztak eladásra kínálni. Saját felelősség gyanánt és saját költségek árán küldeményeket küldtek, amelyeket az átvevő fogadott kereskedősegédek a piacokon bocsátottak áruba.

Ezeknek a folyamatoknak a kivitelezése során kialakult a szállítmányok feladásának a logisztikai háttere, tehát maga a szállítmányozás. Az idő múlásával, az áruk mozgatása egy sokkal összetettebb feladattá vált a kereskedők számára, ez a folyamat akkor kiszervezésre került. Ekkor jelentek meg a szállítmányozók és fuvarozók.

Amikor feltalálták a vasutat és a gőzgépet a lehetőségek gyakorlatilag végtelenek lettek a szállítást tekintve. Az eladásra szánt termékek vagy alapanyagok a világ bármelyik pontjára el tudtak jutni, sőt még gyorsabban is, mint előtte bármikor. Ezáltal alakult ki az a globalizált élet, amelyben napjainkban mi magunk is élünk és, amelyet a szállítmányozás és fuvarozás mai jelenléte nélkül gyakorlatilag megszűnni létezni is.

A szállítmányozás és a fuvarozás közötti különbségek

Rengeteg cég működik azáltal, hogy egyszerre biztosít szállítmányozói és fuvarozói feladatokat is. Ebből adódóan kívülről tekintve nem is meglepő, ha a kettő tevékenységi folyamat egyértelmű különbségeik ellenére hasonlónak sok ember számára pedig ugyanannak is tűnhetnek. Az egyik legmérvadóbb különbség a kettő tevékenység között az áru mozgásában mutatkozik meg. Hiszen az a cég vagy vállalat, amely a szállítmányozást területén tevékenykedik, fizikailag nem mozdít meg árut.

A nemzetközi szállítmányozás folyamata egy szellemi tevékenység. A szállítmányozó nyelvi, logisztikai, fuvarjogi, földrajzi és szervezői készségek által leszervezi a fuvart, és képviseli az ügyfele érdekeit. És ezt mind úgy kivitelezi, hogy az adott fuvar a lehető leghatékonyabb lehessen majd az időre és a költségekre való szempontokkal.

Egy fuvarozó ezzel ellentétben pedig az áru fizikai mozgatás területén tevékenykedik. Ez az a folyamat, amelynek folyamán a termék egyik pontból a másikba, tehát a megrendelőtől a címzettig el fog jutni. A fuvarozói tevékenységeket elláthatja a megbízó vagy a címzett is, viszont ennek fontos költsége, kockázata és logisztikai kihívásai végett a legtöbb esetben ez a feladat kiszervezésre kerül.